Visitar a Berlin

A continuació un post sobre Berlin. No hi he anat recentment peró el semestre pasat, semestre d’estiu, hi vaig estar dues vegades, una per anar un brutal concert de Rammstein i el segon cop amb l’universitat. Una amiga em va demanar informació sobre Berlin, doncs ella tenia que visitar la ciutat i li vaig escriure unes notes sobre la ciutat. El text qeu ve a continuació és en la seva major part un extracte del email que li vaig enviar que espero que us serveixi per si mai heu de visitar aquesta gran ciutat.

Idioma: Pots parlar en anglès sense cap problema a tota alemanya, en aquest sentit no has de patir si no saps alemany, sinó creus sobreviure ni amb anglès, també hi ha una quantitat prou gran de gent que parla espanyol, no nomès resulta que és un idioma de moda, sinó que hi ha un colló d’immigració, i també turc (que més que d’utilitat veuràs que Berlín és realment multicultural) de totes maneres potser vols saber 5 frases bàsiques:

Català / Alemany / pronunciació cutre (la "h" llegeix-la com en anglès, el "sh" com una "x" fluixeta, tipus "xauxa" o bé com "shampoo"):

  • Disculpi’m / Entschuldigung / enshuldigun
  • Parla vostè anglès? / Sprechen Sie English? / shprehen si englis?
  • Té vostè ****/ Haben Sie **** / haaben si **** (per exemple "Haben Sie Orangensaft?" o "Haben Sie ein Milchkafee?", té vosté suc de taronja?, i té vosté un café amb llet?).
  • sí / ja / ia
  • No / Nein / nain
  • On és el servei? / Wo ist die Badezimmer? / bo ist di badetsíma?
  • (per cert, a vegades has de deixar uns 50 centims als serveis publics).
  • Ajuda! / Hilfen! / hilfen! (policia és polizei, que es pronuncia "politsai").
  • Moltes gràcies / Vielen Dank! / fiilen dank!

Clima (estiu): Bé, pel dia pot fer la calor que fa a Catalunya (vam estar a uns ~35 graus crec), per anar amb samarreta curta tranquillament i fins i tot si creus que has de passar una estona llarga al sol ficar-te crema… no oblidis anar amb una ampolla d’aigua. Pel vespre comença a refrescar de manera que cap a les 8 ja és d’agrair tenir una jaqueta d’entretemps per tapar els braços, i a la nit ja fa fresca clarament, així vas bé amb la jaqueta de primavera. En quant a pluges… has estat a alemanya mai? bé, normalment la gent no fa servir el paraigües perquè la pluja és un guspireig breu… tot i això a vegades plou per una mitja hora intensivament, i fins i tot algun cop es passa el dia plovent, però no és tan habitual com es diu. A remarcar que aquesta setmana pel que sigui, si més no a Ostfriesland hi ha més humitat a l’ambient (i per tant més xafogor…).

Seguretat: bé, això no és Barcelona. Això significa que si et poses a dormir al parc no tenen perquè robar-te la cartera i els pantalons mentre dorms… i tampoc vindran nens a ensenyar-te el diari o alguna cosa i robar-te el telèfon, ni t’atracaran a cap carrer, ni hauràs de dinar trepitjant la motxilla pel patiment de que si em giro un moment potser desprès no hi és… això és Alemanya i tot i que també existeixen robatoris (com a tot arreu) la estadística és molt més baixa, però que pots relaxar-te que dóna gust, fins i tot adormir-te al parc si t’hi sents còmode… realment no he vist cap robatori ni atracament ni estafa ambulant en els 5 mesos (ara ja en són 9) que he estat aquí, només m’han comentat que roben algunes bicicletes a vegades… però això és un altre tema. Sobre la inseguretat, en quant a perills, tema feixistes, Nazis, neo-nazis, i coses rares tampoc has de tindre cap por, crec que no hi ha ningú així, i ningú et dirà res, a part que no queda cap tipus de Nazi, està prohibit tot per llei, incloent els símbols i saluts, fins i tot dibuixar-los per desprès tatxar-los. Et consider-ho una persona llesta i crec que no va amb tu aquesta ideologia (espero vaja), però si et dóna per fer qualsevol apologia pública al nazisme o fins i tot una broma, pots anar directament a comissaria, és una cosa que es prenen molt seriosament… bé tot plegat ho dic més com a curiositat, ja que a vegades la gent es pensa que desprès de 65 anys del final de la guerra això segueix sent un país feixista… però això no és Espanya, aqui realment van acabar amb aquesta lacra. En quant a delinqüència ja et dic no he vist res i m’he passejat molt per la ciutat i també per alguns barris perifèrics, el pitjor que pot passar es que et demanin diners, especialment alguna dona amb mocador al cap arrossegant una filla petita de la ma per donar llàstima… també veuràs que els pobres aquí es passen el dia regiran les papereres i el metro en busca d’ampolles de vidre per a que els hi retornin el pfand (reciclatge) que son uns 8 cèntims l’ampolla… però ningú es fica amb ningú per lo general. Això sí a les nits, al metro, el nombre de borratxos i adolescents borratxos augmenta exponencialment, i tot i que no són perillosos espanten una mica quan criden coses que no entens en turc o alemany.

Allotjament: No sé com van els hotels, sempre he fet servir hostal per uns 10€ la nit, normalment estan prou bé tenint en compte que no pagues gaire i comparteixes la habitació amb gent desconeguda… recorda que al preu no acostuma a incloure preu per la guixeta (o el candau per ella, que normalment et cobren 1€) ni els llençols o com en diuen la roba de llit (bettwescher o algo així… es pronuncia "bet beshe" que també cobren uns 2€ a vegades).

Transport: El hostal on vaig estar jo era a prop de l’estació de Warscheuerstraße (a partir s’ara recorda straße,que significa carrer, ho escurcen sempre com str.), a 2 minuts del U-Bahn o sigui que m’anava perfecte, i a part està al barri més o menys alternatiu de Berlin, casualment la zona est, pel que vam poder gaudir de veure un altre aspecte de la vida a Berlin que no ve explicada a les guies… molt interessant per cert (punks amb crestes de colors roses o verdes de com a mínim un pam, viuen alguns a xaboles fetes de fustes, carrets de la compra neumàtics i qui sap que i porten una roba estripada que fa deixar els "punks" de Catalunya com a nens rebels… però de fet era tot el barri, pintades a tot arreu, cartells antisistema, pintades a sobre dels cartells enganxines a tota superficie… això sí, tothom respectuos res de violencia. El cas es que com Berlin no té un centre ( és massa gran el "centre" que té ja que com recordaràs va ésser destruida al 80% i desprès dividida per un mur, i es calcula que no estarà 100% reconstruida fins al 2050), hauras d’agafar sí o sí el transport public per tant mira que l’hostel estigui a prop d’una parada de S-Bahn o U-Bahn, a poder ser de les següents linies: S3, S7, S5, ja que segurament aniràs habitualment a les parades d’aquestes linies (Alexanderplatz o per l’estil) i si estas a les altres linies pots tirar-te 40 minuts de transport… Básicament, l’U-bahn i S-bahn són el metro, tren i tramvia per a desplaçaments locals. Tot integrat sota el mateix ticket. Et recomano que compris el tagesticket (ticket d’un dia 6,10€) o bé wochenendeticket (ticket de cap de setmana, que crec que és per 48 ó 72 hores, tot i que no recordo si era per 5 persones o també individual. En qualsevol cas que sàpigues que les maquines de tickets estan al costat de les vies, l’interior de les estacions, un cop la maquina treu el ticket recorda de validar-lo apropant-lo a una altre maquina (és un un pal finet on s’introdeueix i el marca… sinó no valen). De fet no hi ha cap barrera física que impedeixi o restringeixi entrar sense picar el bitllet… però la simpàtica multa de 40€, la simpàtica Polizei, i la bona educació de la gent, acostuma a fer que tothom pagui. De totes maneres, no dubto que compleixis les normes :-). També t’interessarà saber que el transport funciona 24 hores, pel dia cada 3 minuts passa un tren i per la nit cada 10 aproximadament, i que als trens que no has de pujar son als de DB (Deutschebahn) ja que són regionals o d’alta velocitat i et portarien qui sap on.. però no es una cosa que pugui passar per accident (però si dubtes, pregunta, els alemanys son molt simpàtics).

Aquí tens un link on pots veure el mapa del metro (aconsegueix un mapa quan arribis, a totes les estacions n’hi ha , però es més practic si el tens en paper, el pots aconseguir a les estacions més grans on hi hagi un punt d’informació):

La linia que més et faras és la gruixuda del centre… (la que pasa per Hauptbahnhof, Alexanderplatz, etc…). Bé el mapa del link no tinc molt clar si està actualitzat, però serveix per fer-te una idea. Per cert a diferència d’altres metros europeus no hi ha dibuixada sempre tota la linia de metro a cada parada, o sigui que a vegades es bo que miris com es diu la teva linia i cap a quin sentit vas (mirar la ultima parada de la teva linia i anar en aquell sentit, carai).

Compres: Certa gent té una fixació per fer compres a ciutats europees… i acabar a anar a les mateixes multinacionals que trobarieu a tot arreu… la roba no és exactament un article barat aquí, especialment les sabates, però tot i això potser voldràs saber que pots trobar botiguetes en les que perdre el temps i diners a prop d’Alexanderplatz, i a prop de la parada de Charlottenburg (aquesta ultima la sé perquè em vaig equivocar de parada i em vaig acabar allà per error). De totes maneres no sóc molt de compres així que no et puc aconsellar molt més…

Preu: quant et vols gastar? Berlin pot ésser increiblement barat, o increiblement car, tu esculls. El menjar no es car si busques una miqueta (t’he dit ja que aquí no es costum atracar al estranger?), i pots sobreviure amb kebaps (a cada cantonada n’hi ha 29) i parades de salsitxes (et recomano Currywurst, i si no t’agrada el curry, bratwurst), i altres restaurants normalets amb molta varietat pels que pots dinar per uns 10€ o menys… de fet la vida és més barata i els sous més alts… tot i això pots observar als barris més allunyats de la part turística cartells tipus "Krisis heißt Kapitalismus" que vol dir algo com el capitalisme es diu crisis. Li vaig preguntar a un compi alemany i sembla ser que estan ****profundament preocupats per un 4% d’atur***** … poc més i li dóna un infart quan li vaig dir que a Espanya ja han superat el 20% d’atur però que la gent és feliç mentre hi hagi futból per TV… De totes maneres excepte la roba, tota la resta diria que és més barat (especialment la tecnologia).

Un Tour per la ciutat: FES-LO, i a més si pot ésser el primer dia. De debó, sinó farás un viatge a mig gas, quan el facis veruas la ciutat amb altres ulls i ja podràs gaudir d’ella en més detall. Et recomano el Free Tour, és un dels millors que hi ha de manera que pots veure la ciutat a grans trets i després ampliar, el recomano, no et deixes cap part i et refresquen la història i la política que va viure la ciutat. Si el vols fer (fes-ho!) comença, cada dia, a les 11 hores o 13 hores davant del starbucks cafè de la porta de Bradenburg (Bradenburger Tor). És gratuït, això vol dir que pagues al final del tour el que ti vulguis donar, generalment ningú dóna menys de 10€, però sempre pots agafar i marxar sense compromís (jo personalment vaig acabar molt satisfet amb la ruta la informació, les explicacions i la dedicació del guia). El fan en grups, anglès, alemany i espanyol. Acostuma a durar unes 3 ó 4 hores, i et dóna una volta ràpida per els principals moments i llocs importants de la ciutat, però sense entrar ni aprofunditzar en ells (sinó el tour duraria una setmana), un cop l’acabes ja tens clar on estàs, que t’interesa, que no, i que vols fer i que no… realment que a mi em va canviar el panorama. Per cert es fa a peu. Això em recorda advertir que no et recomano tours en bus si no vols acabar a un hivernader amb rodes i no gaudir gaire de la ciutat…

Algunes destinacions, Nom (estació):

Unter der Linten, "el passeig sota dels tilers", el llarg passeig per on entrava la cort prusiana passant per la porta de bradenburg (de fet hi havia més portes, ara la resta són destruides) fins al palau del Kaiser… actualment s’ha de reconstruir completament.

Zoologischer Garten: (Zoologischer Garten) sí! el Zoo amb més animals d’europa! per només 9€ estudiants i la resta uns 11 o així! Bé, ja saps que és un Zoo (acabo de recordar que quan anava l’escola, em vaig quedar sense anar al zoo perquè vaig confondre l’hora dos quarts de nou amb les nou i dos quarts :( crec que mai més a la vida he confós una hora ). Vaig gastar en el zoo tot un matí fins a les 4 de la tarda i desprès em feien mal els peus de tant caminar… però va valdre la pena la veritat.

La torre de TV!!! (Alexanderplatz) Val uns 11€ pots veure tot Berlin panoramicament, i val la pena… però no hi pugis de nit o vespre, amb l’esperança de veure una romantica postal de Berlin sota la llum de la lluna i la iluminació romantica …perquè tota la iluminació que veuras serà la que reflexi del interior… o sigui que puja-hi amb llum del dia (ho dic per experiència).

Monument als jueus morts (bradenburgertor.): El veuras si fas el Free tour o qualsevol tour, és molt famós i convida a la reflexió… recomano pendre una mica seriosament les instruccions que dona ja que és un dels pocs "monuments interactius" que existeixen d’aquesta mida i té una intepretació sempre personal si realment hi reflexiones.

GendarmePlatz: No recordo la parada més propera, però està a 10 minuts caminant de Bradenburgertor, crec que és el meu racó preferit de Berlin (la meva ciutat preferida i crec que hauria de ser anomenada capital d’europa per la seva història recent i per lo multicultural que és i per la càrrega política que té). Espero que el guia turístic us expliqui la història de la plaça ja que no ho penso fer aquí ara, però a mi em va donar mot de que pensar sobre la història del món i d’europa i la trobo a més excelent… les dues catedrals besones, la opera, l’altre catedral propera, la estátua de Schiller amb les 4 muses… i cada cop que he anat hi ha un violonista amb dona fent de veu a la plaça que em fan conmoure alguna cosa dintre meu, no sé què exactament el què… no molt lluny d’allà pots trobar altres coses molt interessants historicament (com la biblioteca on van entrar els estudiants Nazis d’ultradreta i van fer la crema de llibres, o la universitat Humbold d’on han sortit 29 premis novel)… bé és molt (fes un repás de l’història).

Berlin Mauer (tota la ciutat): Pots trobar una marca a terra i diverses parts intactes del mur de Berlin intactes… (bé, sense restaurar perquè els alemanys s’hi van encabronar molt amb ell quan va caure, com era d’esperar…). Ja ho anirás veient.

Centre Sony de Berlin: (Postdamer Platz): famós per la seva cúpula interior que canvia de colors per la nit… és famós i tal però m’esperava més… crec que és millor la font de montjuic. El parc… (veuras una taca verda enorme a qualsevol mapa): com totes les ciutats alemanes disposa d’un parc gegantí al que perdres en parella… ideal si voleu fer un descanset.

El parlament, Bunderstag (Bradenburgertor): La seva cúpula de vidre és increible i meravellosa tecnologicament parlant (l’enveja de tots els parlament europeus, i de motles construccions sostenibles), accés gratuït qualsevol dia, de 8 del matí a 22 de la nit… però amb cues de fins a 3 hores… o sigui que si no hestàs allà a les 8 del matí, com a molt tard a les 8:30, perdràs un munt d’estona, val la pena la espera però tampoc es orgasmic… i considero que s’ha de veure. (porta aigua! jo em vaig possar moreno només de fer cua per entrar).

I per ultim… Tacheles (Oranienburgerstr.) Com sabràs, Berlin és la ciutat alternativa europea per excel-lència… crec que com a turista no pots tornar d’allar sense visitar la casa okupa Tacheles (yes, a squater House, as it sounds). El nom es pronuncía "taheles" (la H com si fos anglesa o una J espanyola). No, no és perillos, de fet és super turístic i si hi vas veuras gent de tot tipus (i dic de tot tipus, edat i condició social) entrant i visitant la casa. Bé, en el seu moment va ser una casa okupada en tota regla fins que els okupes van declarar la casa com a patrimoni cultural de la ciutat a l’ajuntament, es van constituïr com a organització sense ànim de lucre i paguen un lloguer simbólic mensual i el fan servir com a galeria d’art alternatiu, així que si hi vas (i no et quedis a la porta, entra-hi!) veuràs les diferents galeries d’art que tenen, escultures de ferralla, milers de pintades, i el bar Zapata famós… al mateix carrer pots trobar infinitat de bar de cocktels i una zona amb bon ambient on passar l’estona de manera relaxada. Una cosa que em va sobtar és que per la nit hi ha prostitutes! em va impactar molt que anéssin més ben vestides que motles noies de discoteques catalanes, i que la gent normal i veins de la zona NO les evités quan passa pel carrer, senzillament hi conviuen amb el barri i si no t’hi fixes semblen repartidores de publicitat amb plataformes.

En realitat hi ha molt més… però avui no seguiré, pots continuar mirant la wikipedia per trobar altres petits tresors, i museus, com el checkpoint charlie o museus d’història. També hi ha moltes guies turístiques. En qualsevol cas és una ciutat que s’ha de preparar abans d’anar ja que és enorme i molt rica culturalment. Abans d’anar refresca la història moderna d’europa i no només la guerra… hi ha moltes pel-lícules que parlen de Berlin després de la edificació del mur, etc (et recomano GoodBye Lenin si no la has vista, un drama d’humor) El primer dia si pot ser, fes el Free Tour o un altre equivalent, és bàsic per a que caminis amb un aire diferent per la ciutat. Un dia a les 8 del matí (i si pots estar 20 minuts abans millor) visita el Bunderstag, que val la pena fer-ho (però la cua que t’hi trobes si hi vas tard és memorial). Puja a la torre de TV que està a Alexanderplatz MENTRE HI HAGI LLUM DEL SOL que sinó no veuras la ciutat (oblida la idea romántica de Berlin de nit, no es veu desde la torre). Visita La casa de Tacheles, està al antic barri jueu, pots trobar una sinagoga gegantina al mateix carrer i diversos bars de cocktails, és imprescindible que hi vagis si vols dir que has estat a Berlin (de debó que no et tallis amb això).

En fi, espero que t’ho pasis molt bé (no li donis motls tombs a lo del allotjament, només s’hi va a dormir i us desplaçareu en metro).

Per a mi és la ciutat que més m’ha agradat d’Europa per tot el que representa històricament, políticament i culturalment. Encara més avui en dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s