Introducció al vegetarianisme

Bé aquesta entrada ve avui bàsicament amb motiu del 1 d’Octubre, dia de festa mundial pels vegetarians.

El vegetarianisme és l’opció humana conscient i de caràcter permanent de dur una dieta basada en tot tipus d’aliments d’origen vegetal. Estic segur que més d’una pensarà quelcom com "o sigui menja amanides i arrós oi? Perquè algú ha de voler fer una cosa així? Aquesta gent no està bé del cap", doncs en realitat és molt més que això, no només en la dieta sinó en molts més sentits. Però primer voldria explicar alguns "tipus de vegetarians" que hi ha:

  • Ovolactovegetarians: No mengen cap tipus de carn provinent dels animals, en altres paraules, de la dieta n’exclouen: peixos, vaques i bous, porcs, aus, insectes, i un llarg etcètera. Són el grup més extens a occident i habitualment se’ls anomena vegetarians no estrictes. També mengen productes directament derivats dels animals com per exemple la mel, els ous, la llet i productes làctics.
  • Ovovegetarians, lactovegetarians: podríem considerar-los una bifurcació del grup anterior, com un gradient entremig entre el vegetarianisme i el veganisme. Són com els anteriors tot i que no mengen productes lactis o ous respectivament.
  • Vegans: el veganisme tot i ésser una dieta, és més aviat un estil de vida, doncs la seva motivació acostuma a ésser ètica (veure especisme, del anglès speciesism). Consisteix bàsicament en no alimentar-se (ni fer servir) cap tipus de producte i aliment d’origen animal. Això significa que a més de no menjar cap tipus de carn no mengen ni ous, ni mel, ni cap producte làctic; tampoc vesteixen cap tipus de roba d’origen animal tot i que desconec si fan servir productes derivats del petroli. A vegades se’ls coneix com a vegetarians estrictes.
  • Jedans: (no confondre amb jedis) Considera un vegà que no menja cap tipus de planta que tingui una gran arrel com per exemple la patata o la pastanaga entre d’altres per tal d’evitar la mort de petits animals que viuen a la terra i que podrien morir accidentalment a l’hora de desenterrar-los.
  • Frugívors: S’alimenten només de fruites i fruits secs i també de llavors com per exemple la nou (tot i aquesta no ésser considerada pròpiament una fruita). Si busqueu això a la Viquipèdia veureu que no hi ha gaire informació al respecte o sigui que haureu de mirar-ho en anglès o esperar que algú ho tradueixi al català.

Així doncs els tres primers tipus esmenats es poden resumir en aquesta taula:

Nom de la dieta

Carn

Ous

Làctics

Ovolactovegetarianisme

No

Lactovegetarianisme

No

No

Ovovegetarianisme

No

No

Veganisme, jedans i frugívors

No

No

No

Existeixen altres tipus de vegetarians, però no nombraré tots els subtipus que he trobat degut a que la llista és realment molt llarga. També succeïx que a vegades hi ha persones entre dues categories o que no son completament estrictes. Un exemple molt comú en son els vegans que no sempre aconsegueixen trobar tota la roba d’origen no animal (per exemple sabates, que o son molt cares i s’han d’importar o no hi ha altre), en aquests casos es diu que es tracta e causar el menor mal als animals.

En quant a la motivacions per a rebutjar la carn no aprofundiré ja que no vull que es faci molt llarg, però sens dubte si més no jo, trobo que és molt interessant:

  • Salut: Diversos estudis, en la seva major part estadístics, han demostrat que un estil de vida vegetarià no només ens allarga la vida sinó que ens garanteix que la visquem plenament sana i saludable doncs serveix per a prevenir realment moltes malalties (d’on creieu que ve la major part del colesterol?). De fet, les dietes veganes i ovolactovegetarianes són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent l’embaràs i la lactància. De fet, adequadament planificades satisfan les necessitats nutritives dels nadons, els nens i els adolescents i promouen un creixement normal (ho recalco doncs en quant a això hi ha hagut sempre forces rumors).
  • Ètica: Pels drets dels animals i combatre l’especisme. Molt bon article en aquest enllaç i en aquest altre. Això pot incloure també l’explotació que se’n fa dels animals per obtenir productes d’ells com la llana o la mel o els ous. En el cas dels ous de classe 3 (un altre dia explicaré com distingir-los), el tracte que reben les gallines ens pot posar el pell de gallina a qualsevol (com neixen, com viuen i com les maten). Més informació sobre la crueltat de les gallines i pollastres, aquí, però adverteixo que és MOLT fort el que s’explica (jo no sé si estaria preparat per visitar un lloc on facin aquestes coses).
  • Ecològica: Sabies que amb aproximadament el vuitanta per cent dels pinsos que dediquem a alimentar tots els animals de la ramaderia podríem alimentar tota la població humana mundial? Que el sector ramader genera més gasos d’efecte hivernacle que la indústria del transport? Aquest va ser un punt que em va impactar realment molt. Trobo que és un clar exemple de com sobreexplotem la terra deliberadament tot i conèixer solucions!
  • Religiosa: Algunes religions, com el hinduisme, el budisme promouen el vegetarianisme tot i no fer-lo obligatori en el cas del budisme. Sabies que el quaranta per cent dels habitants de l’Índia són vegetarians?

També trobo molt interessant aquestes dades estadístiques sobre les raons de la gent (arreu del món) per a fer-se vegetarià:

Raons més importants per a seguir un estil de vida vegetarià (Font: ESTAFI/CNN POLL 2002)

Salut

32%

Per la presència d’additius i hormones en productes de carn

15%

No m’agrada el sabor de la carn

13%

Vull als animals

11%

Drets animals

10%

Raons religioses

6%

Preocupació pel planeta

4%

Per perdre pes

3%

Per reduir la gana a nivell global

1%

Has trobat la informació interessant? Jo sí, i molt, i en vaig aprendre molt quan la vaig anar descobrint (doncs molta la vaig trobat fragmentada). Potser algú es deu preguntar quelcom com "a que ve aquest rollo ara sobre el vegetarianisme?". Doncs que he decidit fer-me vegetarià (ovolactovegetarià concretament).

Així que en la propera entrada si tot va bé explicaré la meva motivació personal i com han anat aquestes ultimes dues setmanes on he estat fent diversos experiments sense deixar la carn. Des d’avui que ja em considero vegetarià doncs ahir vaig acabar les ultimes reserves de carn de la nevera i ja em considero preparat per a fer aquest pas. Si algú té alguna pregunta en concret o en especial sobre el tema deixeu-la en comentaris i la respondré en la propera entrada (si puc, es clar).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s